A cukorbetegség 10 furcsa tünete, amiről csak nagyon kevesen tudnak!

A betegségek időben felismerése sokat segíthet a gyógyulási folyamatban. Ne hagyjuk figyelmen kívül, ha egészségi állapotunkban hirtelen apró változások történnek. Legyen az akár a semmiségnek tűnő lábzsibbadás, vagy a testsúlycsökkenés, forduljunk szakemberhez. Nézzük, milyen korai jelei lehetnek az egyre több embert érintő cukorbetegségnek.

Többet jársz ki a fürdőszobába


Leginkább a gyakori éjszakai vizelés lehet a vészjelző. Sokan nem tulajdonítanak nagyobb jelentőségetneki, de ha a megszokottól eltérő módon, már zavart okoz az alvásban is, akkor érdemes szakemberhez fordulni. Ilyenkor túl sok cukor kerül a véráramba, és a test igyekszik minél hamarabb megszabadulni tőle.

Szomjasabb vagy, mint máskor

A gyakoribb vizelés miatt, hamarabb kiszárad a szervezet, így igényli a pótlást. Ilyenkor leginkább az édesebb folyadékokat kívánja a szervezet, a cukor pedig gyorsan kiürül, és az egész ördögi kőr kezdődik elölről.

Nagymértékű súlyvesztés


Két dolog okozhatja, az egyik a túlzott vízveszteség, a másik pedig, hogy a kalória nem marad meg a szervezetben, egyből a véráramon keresztül a vizelettel távozik. Ha a vércukorszint kiegyensúlyozottá válik, akkor idővel visszaállhat a normális testsúly.

Állandó éhségérzet

A hirtelen ingadozó vércukorszint állandó, és percek alatt ránk törő éhségérzetet okoz. Ilyenkor szénhidrát és glükóz tartalmú ételek után sóvárognak az érintettek, azonban tartózkodni kell a túlzott szénhidrát-beviteltől.

Kimerültség, fáradtság

Mindenkit elkap a fáradtság néha, de ha tartós fáradtság gyötör, azt jelenti, hogy a szervezet nem tudja megfelelően hasznosítani a táplálékból kapott energiát. A 2-es típusú cukorbetegségnél a fáradtság tünetei fokozottan jelentkeznek, a megemelkedett vércukorszint következtében.

Ingerlékenység

A magas vércukorszint depressziós tüneteket, stresszt, ingerlékenységet produkálhat. Fáradtság, kimerültség gyötör, csökken az életkedv. Amint normalizálódik a vércukorszint, helyreáll a hangulat is.

Homályos látás

A cukorbetegség veszélyezteti a szemfenék érrendszerét, így fokozatosan gyengülhet a látás. A cukorbetegség korai szakaszában a felhalmozódott glükóz, úgynevezett réteget képez a szemlencsén, és ez okozhat homályos látást. Kb. 6-8 héttel a vércukorszint stabilizálódása után a homályos látás is eltűnik.

Lassan gyógyuló sebek, horzsolások

Legyengül az immunrendszer, és lelassul a seb gyógyulási folyamata.

Lábzsibbadás

A megemelkedett vércukorszint következtében a cukorbetegség egyik jele lehet a bizsergő, zsibbadó láb. Enyhe idegrendszeri károsodást is okozhat a betegség, ezért idővel fokozódhat a zsibbadás.

Gombás fertőzések kialakulása

A vizelet magasabb szintű cukortartalma tökéletes táptalajt biztosít a gombák és baktériumok megtelepedésére. Ha valaki visszatérő húgyúti fertőzésre panaszkodik, ajánlott elvégezni a cukorbetegségmegállapításhoz szükséges vizsgálatokat.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*